11 iunie 2010

HOW IT'S MADE

09 iunie 2010

IN PREMIERA LA RM. VALCEA - VERNISAJ DE FOTOGRAFIE 3 D



O terasă, o masă în jurul căreia stăteam trei prieteni, o bere rece şi o discuţie după tura foto, din care tocmai ne întorseserăm. Eram obosiţi, dar mulţumiţi că prinsesem o lumină excelentă şi discutam, cum de altfel o facem de obicei, despre tehnici noi de fotografiere pe care le-am mai citit ori pe care le-am mai experimentat.

Aşa am ajuns la stereoscopie, o tehnică pe care la început am luat-o la mişto. Cum adică să ai o poză pe două canale, precum sunetul stereo? Cum mai vine şi treaba asta? Cătălin, care tocmai îşi cumpărase o revistă de specialitate, ne-a explicat cum vine toată această chestiune. Totul se bazează pe principiul vederii umane care, cu ajutorul celor doi ochi, percepe realitatea în trei dimensiuni. La fel se procedează şi în stereoscopie: se iau două cadre, cu o deplasare laterală de 6,3 centimetri, corespunzătoare distanţei dintre cele două pupile ale ochilor noştri. Aceste două imagini se prelucrează apoi digital, suprapunându-se pe două canale de culoare, respectiv roşu şi cyan. La vizualizarea imaginilor cu ajutorul ochelarilor speciali prevăzuţi cu o lentilă roşie şi cealaltă cyan, creierul uman descifrează imaginea în toate cele trei dimensiuni, de aici şi denumirea 3D. Acest tip de fotografie se numeşte fotografie anaglifă. Mai multe detalii despre acest tip de fotografie puteţi citi urmând link-ul http://www.stereoscopy.com/faq/anaglyphs.html

Interesant, dar parcă trebuia testat acest procedeu. Aşa că ne-am apucat de citit, de căutat date pe internet, iar rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare. De aici şi până la organizarea unei expoziţii a fost un singur pas sau mai bine spus o simplă idee, spusă mai mult într-o doară, dar care ne-a prins.

Unde puteam face această expoziţie în alt loc decât la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, un loc pe care l-am vizitat de nenumărate ori, cu aparatele atârnate de gât şi unde am experimentat primele reguli de compoziţie în fotografie? Am mers, aşadar, la Muzeul Judeţean de Istorie unde am discutat cu domnul Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi domnul Ionuţ Dumitrescu, directorul Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni care au fost deosebit de receptivi la această idee.

Aşa ne-am apucat de treabă, aşa a apărut această expoziţie la care vă invităm să luaţi parte. Vă invităm la vernisajul acestei expoziţii, care va avea loc în data de 25 iunie 2010, orele 18.00, la Muzeul Satului Vâlcean din Râmnicu Vâlcea. Puteţi, de asemenea, urmări evoluţia ei pe blogul acestui site, urmând link-ul http://expofoto3d.wordpress.com/blog
 
Counter Powered by  RedCounter